Turizam

Raznovrsnost i kvalitet prirodnih i antropoloških vrijednosti čine Crnu Goru jednom od najatraktivnijih regija na Mediteranu. Prepoznatljiva su tri prirodna područja: obala, kraška polja i oblast visokih planina.

Primorski region

Obala duga 293 km neguje duh Mediterana sa svojim kamenim stazama, šest starih gradova, karnevalskim slavljima i mediteranskim proslavama koje se održavaju tokom cijele godine. Turistička prestonica Crne Gore je Budva – grad sa 30 prekrasnih plaža, bogatom kulturnom baštinom i Starim gradom iz 5. vijeka prije nove ere. U urbanom dijelu Budve ima dosta luksuznih zgrada i hotela, dok mala sela u obližnjim grbaljskim i paštrovskim krajevima nude mir, prelijepu prirodu i domaću hranu. Bokokotorski zaliv je jedan od najlepših zaliva na svetu, a zbog svog pogodnog položaja i visokih planina koje ga štite, prirodna je marina za jahte i jedrilice. U Bokokotorskom zalivu otvoren je prvi evropski hotel prestižnog One&Only  brenda. Još jedan dragulj crnogorskog primorja je ulcinjska plaža – najduža plaža u Crnoj Gori, čiji pijesak ima ljekovito dejstvo. U letnjem periodu primorje je centar zabavnih i kulturnih dešavanja i međunarodnih muzičkih i filmskih festivala.

Centralni region

Ključne atrakcije centralnog regiona su nacionalni parkovi Lovćen i Skadarsko jezero. Cetinje je kulturna prijestonica Crne Gore, koja svojim kulturnim sadržajima, autentičnom arhitekturom i načinom života privlači turiste. U blizini Cetinja je Lipska pećina – posebna atrakcija za turiste i lokalno stanovništvo.

Severni region

Turizam se ubrzano razvija u sjevernom regionu, posebno u Kolašinu koji pretenduje da postane jedan od najboljih ski centara u regionu. Planina Durmitor i grad Žabljak oličenje su netaknute divlje prirode i privlače turiste iz cijelog svijeta u zimskoj i ljetnoj sezoni. Za avanturiste i istraživače tu su i planinski lanac Prokletije, koji nazivaju crnogorskim Himalajima, i najdublji kanjon u Evropi – kanjon rijeke Tare.

Crna Gora

Investicije i poslovanje u Crnoj Gori

Infrastruktura i transport

Gdje investirati

Najbolje od Crne Gore