Bokokotorski zaliv

Bokokotorski se nalazi na listi najljepših zaliva na svijetu, a jedan njegov dio je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj najjužniji fjord Evrope dubok je 65 metara. Nazivaju ga i biserom Jadrana, a njegova jedinstvena lepota inspirisala je stvaralaštvo brojnih svetskih umetnika. Ušuškan je između dva poluostrva – Luštice i Prevlake, dok se iznad zaliva uzdižu veličanstvene planinske padine Lovćena i Orjena. Čitava Boka je tradicionalno pomorska regija iz koje dolayi mnogo pomoraca. Gradovi koji se nalaze na obalama Bokokotorskog zaliva – Kotor, Perast, Risan, Herceg Novi i Tivat od davnina su pomorski i trgovački centri.

Kulturna baština

Na bogatu istoriju i tradiciju Boke Kotorske uticale su mnoge kulture počev od antičkih, a najjači trag ostavila je Republika Venecija, za vrijeme čije vladavine je Kotor bio među najrazvijenijim gradovima na Mediteranu. Istorija je trag ostavila i na arhitektonskom naslijeđu Boke Kotorske, i danas se uz obalu Bokokotorskog zaliva nalaze brojne istorijske vila i kuće koje oduzimaju dah.

Mediteranski duh

Ishrana u Boki je zasnovana na tradicionalnim mediteranskim receptima, a ključne namirnice su riba, plodovi mora, zeleno povrće, maslinovo ulje, bijeli luk i bademi, što potvrđuje visok kvalitet života u Boki Kotorskoj. Mediteranski duh lokalnog stanovništva se ogleda u svakodnevnom načinu života koji sadrži esenciju Mediterana, i postojanje brojnih mediteranskih manifestacija i kulturnih dešavanja tokom cijele godine.

Prirodna marina za brodove, jahte i jedrenjake

Bokokotorski zaliv je veliki, miran i dobro zaštićen, što ga čini prirodnom marinom za brodove, jedrenjake i jahte. U Boki se nalaze marine za superjahte i jedrilice, kao i manje porodične luke, marine i sidrišta.

Sve prednosti čine Bokokotorski zaliv veoma poželjnim mjestom za život. Njegova ekskluzivnost i ljepota privukli su brojne investitore koji su na obalama Bokokotorskog zaliva izgradili nekoliko luksuznih marina-rizorta i hotela. Sve je veći broj turista koji se nakon posjete često odlučuju za kupovinu kuće ili stana u Bokokotorskom zalivu.

Crna Gora

Investicije i poslovanje u Crnoj Gori

Infrastruktura i transport

Gdje investirati

Najbolje od Crne Gore