Priroda u Crnoj Gori

Zbog neprocjenjive prirodne ljepote, Crna Gora je posebnom deklaracijom proglašena za ekološku državu. Crnogorska obala nudi raznovrsne plaže, uvale i ostrva o kojima ste sanjali. Najjužniji i jedan od najljepših fjordova na svijetu – Bokokotorski zaliv, kao i čitava obala mora, zaklonjeni su kraškim planinama: Rumijom, Orjenom i Lovćenom. Visoke planine poput Durmitora, Bjelasice, Komova i Prokletija mogu vam pružiti nezaboravne avanture sa svojim skrivenim jezerima, brojnim pašnjacima, šumama, šiljastim vrhovima, raznolikom florom i faunom, planinskim rijekama i impozantnim kanjonima.

Nacionalni parkovi

Pet područja u Crnoj Gori ima status nacionalnih parkova: Lovćen, Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero i Prokletije. Njihove prirodne i kulturne vrednosti predstavljene su u centrima za posjetioce, a mogućnosti za aktivnu rekreaciju su brojne. Pored obilježenih pješačkih i biciklističkih staza, u parkovima se nalaze tematske, edukativne i vinske staze. Tu je i sportski ribolov, krstarenje, kampovanje, avanturistički parkovi, rent-a-bungalov... Osvajanje vrhova, vidikovci, bogatstvo flore i faune, ljekovita moć bunara, ljekovito bilje, nacionalna kuhinja –  sve su to sjajni razlozi za posjetu nacionalnim parkovima Crne Gore.

Jezera, rijeke i kanjoni

Među najljepšim jezerima u Crnoj Gori su Crno jezero, Plavsko i Biogradsko. Najveće jezero u Crnoj Gori je Skadarsko jezero, poznato i kao raj za ptice.
Visoke planine u Crnoj Gori ispresecane su brojnim kanjonima. Kanjon rijeke Tare, najdublji u Evropi, poznato je mesto za avanture i rafting. Sinonim za kanjoning u Crnoj Gori je i kanjon Nevidio.

Flora i fauna

Preplitanje klimatskih tipova, stalna rotacija južnih i severnih vazdušnih strujanja čine područje Crne Gore pogodnim staništem za preko tri hiljade biljnih vrsta, uključujući mnoge endemske i reliktne vrste. Posebno je značajno bogatstvo ljekovitog i aromatičnog bilja, divljeg voća i jestivih gljiva. Ovo je dom jedne od dve evropske prašume – Biogradske gore. Na području Crne Gore se može pronaći preko tri stotine životinjskih vrsta.

Crna Gora

Investicije i poslovanje u Crnoj Gori

Infrastruktura i transport

Gdje investirati

Najbolje od Crne Gore