Crna Gora

Crna Gora se nalazi u centralnom Mediteranu na obali Jadranskog mora u jugoistočnoj Evropi. Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom i Albanijom, a na zapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom. Na jugu je od Italije odvojena Jadranskim morem.

Ovo je multikulturalna zemlja na razmeđu Istoka i Zapada, na raskrsnici trgovačkih puteva, sa bogatom tradicijom i istorijom. Blagoslovena strateškom lokacijom i blagom mediteranskom klimom, Crna Gora je idealna za život i poslovanje – dostupna je vazdušnim, morskim i drumskim putevima, šarmantna, sa sigurnim prilikama za investiranje, niskim porezima, visokim kvalitetom života, raznolikom prelijepom prirodom , ljubaznim ljudima i velikim izborom lokalne hrane i vina. Jedna je od rijetkih zemalja na svijetu gdje možete doručkovati uz Jadransko more po sunčanom danu u Tivtu ili Budvi, a samo nekoliko sati kasnije otići na skijanje u novi moderni ski centar Kolašin.

Crna Gora je povratila nezavisnost 2006. godine i od tada kontinuirano napreduje ka modernoj evropskoj zemlji otvorenoj za strane investicije i turizam. Način života u Crnoj Gori nudi idealnu simbiozu između savremenog života, tradicije i prirode, zanimljivu kulturu, predjele koji oduzimaju dah, nevjerovatne planinske pejzaže i plaže duž zadivljujuće obale.

Strane investicije i razvoj

Kao jedna od najbrže rastućih ekonomija na Balkanu, Crna Gora brzo postaje ključna destinacija za sigurne investicije i nudi zaista jedinstven potencijal za investitore koji traže mobilnost, sigurnost, mogućnosti i bolji kvalitet života. Primjetan je trend stranih investicija i stranaca koji dolaze da žive i rade doprinoseći kosmopolitskom razvoju Crne Gore. Prema podacima Privredne komore, Crna Gora je u periodu od 2011. do 2021. godine ostvarila 8,1 milijardu priliva stranih direktnih investicija. Razvoju poslovanja doprinose Vlada i Parlament Crne Gore, donoseći zakone koji privlače međunarodne kompanije i digitalne nomade, kroz subvencije i niske poreze koji su među najnižima u Evropi.

Najznačajniji razvojni projekti u turizmu su Porto Montenegro – marina za superjahte i turističko naselje, luksuzno naselje Porto Novi sa marinom i Luštica Bay – projekat na poluostrvu Luštica koji pretenduje da postane novi turistički grad sa kompletnom infrastrukturom. Takođe, grade se i mnogi drugi turistički i drugi kompleksi širom zemlje, posebno u gradu Budvi, koji je centar crnogorskog turizma. Pored toga, u Kolašinu se intenzivno razvija planinski turizam, sa ski centrom koji pretenduje da postane najbolji u regionu.

Članstvo u međunarodnim organizacijama

Crna Gora je u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Pored toga, Crna Gora je već članica brojnih globalnih asocijacija kao što su Ujedinjene nacije, Savet Evrope, UNESCO, INTERPOL, OEBS – Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, CEFTA, NATO, Svjetska trgovinska organizacija, Svjetska banka, MMF – Međunarodni monetarni fond itd. Zvanična valuta u Crnoj Gori je euro.

Crna Gora

Investicije i poslovanje u Crnoj Gori

Infrastruktura i transport

Gdje investirati

Najbolje od Crne Gore