Hrana u Crnoj Gori

Hrana koja se proizvodi u Crnoj Gori je među najzdravijim na svijetu, jer se uzgaja u čistom zemljištu i netaknutoj prirodi. Veliki broj sunčanih dana u godini i nepostojanje teške industrije su povoljni faktori za proizvodnju kvalitetne hrane u Crnoj Gori.

Mediteranska kuhinja

Jug Crne Gore poznat je po mediteranskoj kuhinji – najboljoj vrsti ishrane za zdravlje na svijetu, koja uključuje lokalno maslinovo ulje, mediteransko voće i povrće, vino i svježu ribu. Riba i plodovi mora iz Jadranskog mora odlikuju se nutritivnim kvalitetom i izuzetno su zdravi. Mediteransko voće koje je zastupljeno u Crnoj Gori su različite vrste citrusa – limuni, mandarine, pomorandže kao i šipak – najzdravije voće na svijetu.

Nacionalna jela Crne Gore

U zaleđu Jadranskog mora, gde se sredozemna klima spaja sa kontinentalnom, stvoreni su idealni uslovi za uzgoj maslina, vinove loze i proizvodnju meda, pršute i sira. Nacionalna jela Crne Gore su raštan – kuvano zelje sa sušenim mesom, marinirana i sušena riječna riba, kao i planinska jela – kačamak i cicvara koja se prave od domaćeg kukuruznog brašna i domaćeg kajmaka.

Specijaliteti sa crnogorskih planina

U severnom dijelu Crne Gore u planinskim krajevima raste samonikla hrana – ljekovito bilje koje se koristi za čajeve i začine, razne vrste pečuraka, šumsko voće kao što su borovnice, jagode, maline. Specijaliteti specifični za Crnu Goru su sirevi – lisnati kolašinski sir, pljevaljski i njeguški sir.

Prehrambeni brendovi Crne Gore

Poznati prehrambeni brendovi Crne Gore su vino i lozova rakija koji su osvojili preko 500 medalja širom svijeta i Nikšićko pivo sa tradicijom od 1896. godine.
Crna Gora ima dosta planinskih izvora i rijeka koje daju vodu visokog kvaliteta.

Konzumacija svih ovih zdravih prehrambenih proizvoda, u kombinaciji sa čistim vazduhom i dobrom klimom u Crnoj Gori, pruža odlične uslove za srećan i dugovječan život.

Crna Gora

Investicije i poslovanje u Crnoj Gori

Infrastruktura i transport

Gdje investirati

Najbolje od Crne Gore