Investiranje u Crnu Goru

Crna Gora predstavlja potencijalno atraktivnu lokaciju za vođenje međunarodnog biznisa. Vlada Crne Gore je pokrenula procese za izmjenu zakona za strance, koji ima za cilj stvaranje povoljnih uslova za dolazak digitalnih nomada u Crnu Goru. Glavni grad Podgorica, administrativni i poslovni centar Crne Gore, ubrzano se širi i otvoren je za dalji razvoj i ulaganja.
Crna Gora ima veoma povoljan poreski sistem. Stranci mogu kupiti nekretninu u Crnoj Gori i posjedovati bilo koju vrstu imovine. Proces osnivanja kompanije je jednostavan i pristupačan. U Crnoj Gori postoji mnogo mogućnosti za investiranje, posebno u oblasti turizma, poljoprivrede, energetike, nekretnina i saobraćaja.

Turizam

Turizam je glavni pokretač društvenog i ekonomskog razvoja Crne Gore. Njegovo učešće u BDP-u kontinuirano raste zbog sve većeg broja turista, noćenja i prihoda iz ovog sektora. Raznovrsnost i kvalitet prirodnih i antropoloških vrijednosti čine Crnu Goru jednom od najatraktivnijih regija na Mediteranu. Prepoznatljiva su tri prirodna područja: obala, kraška polja i oblast visokih planina. Turisti imaju priliku da se kupaju u jezeru ili moru, idu na rafting i skijaju u planinama – sve u jednom danu. Na 293 km dugoj crnogorskoj obali nalaze se brojne pješčane i šljunčane plaže. Crna Gora nije samo ljetnja destinacija za kupanje, već i destinacija koja nudi obilje mogućnosti ljubiteljima aktivnog odmora tokom zimskih mjeseci, kao i kulturnih dešavanja i festivala tokom cijele godine. Na ukupnoj površini Crne Gore, blizu 8% pokriva pet nacionalnih parkova, koji obuhvataju najljepše i najreprezentativnije ekosisteme i prirodna staništa.
Poslednjih godina turizam biljleži rast, što je praćeno realizacijom nekoliko novih infrastrukturnih projekata, o čemu svjedoči i poslovanje nekih od vodećih svetskih hotelskih brendova kao što su Hilton, Regent, Chedi, Melia, Iberostar, prvi One & Only hotel u Evropi, a najavljena je i izgradnja hotela Ritz Carlton i Marriot International.

Građevinarstvo & Nekretnine

Nekretnine i građevinarstvo su najrazvijeniji poslovni sektori u Crnoj Gori. To je posljedica sve većeg razvoja turizma, te činjenice da se nakon proglašenja nezavisnosti 2006. godine Crna Gora pokazala kao izuzetno pogodna destinacija za strance. Od tada sve veći broj stranaca ima tendenciju da neko vrijeme ili čak veći dio godine provede u Crnoj Gori.
Neki od najvećih projekata u sektoru nekretnina u Crnoj Gori su luksuzna turistička marina – Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi u Boki Kotorskoj. Budva – turistička prijestonica Crne Gore je doživjela veliku ekspanziju, a izgrađen je značajan broj turističkih i građevinskih projekata, poput hotela, kondo hotela i modernih zgrada. Podgorica – glavni grad Crne Gore, takođe je u zamahu razvoja, prvenstveno zbog stalnog povećanja broja stanovnika.

Poslednjih godina Kolašin se ističe kao centar interesovanja stranih i domaćih investitora. Prvi crnogorski autoput koji je povezao Kolašin sa glavnim gradom Podgoricom, pokrenuo je brži razvoj Kolašina, koji je pojačan otvaranjem novog modernog skijališta koje je već među najboljima u regionu i nastavlja da se razvija. Inezivno se razvijaju i projekti izgradnje hotela i odmarališta visoke klase, raste interesovanje za kupovinu stanova, zemljišta i izgradnju kuća.
Prvi crnogorski autoput Princeza Ksenije koji je povezao Kolašin i Podgoricu najveći je građevinski infrastrukturni projekat u Crnoj Gori ikada. On će u budućnosti povezivati Crnu Goru sa evropskom mrežom koridora.

Energetika

Energija i obnovljivi izvori energije se značajno razvijaju u Crnoj Gori i predstavljaju stub održivog razvoja. Energetski sektor Crne Gore se razvija u skladu sa energetskim sistemom EU i otvoren je za privatne, domaće i strane investicije.
Najveći projekat u oblasti energetike je postavljanje novog elektroenergetskog interkonekcionog sistema kroz Jadransko more između Crne Gore i Italije. Ovaj projekat koji se realizuje kroz partnerstvo međunarodne kompanije Terna sa kompanijama iz Crne Gore, obuhvata morski kabl snage 1000 MV i prateću infrastrukturnu mrežu. Time će Crna Gora postati izvoznik električne energije, preko Italije u ostatak Centralne Evrope.
U Crnoj Gori postoji termoelektrana, nekoliko hidroelektrana na rijekama, kao i vjetroelektrane. Crna Gora je izuzetno bogata prirodnim resursima kao što su planinske rijeke i plodne doline, a plan je da se ti resursi koriste za ekonomski razvoj. Razvijaju se različiti načini dobijanja energije iz obnovljivih izvora. Zbog izuzetno povoljne klime i velikog broja sunčanih dana (240 dana u godini), u planu je izgradnja najveće solarne elektrane u Evropi, koja će biti u najjužnijem crnogorskom gradu Ulcinju. Planirano je i da kroz Crnu Goru prođe krak Transandalskog gasovoda (TANAP), koji će dopremati azerbejdžanski gas u Evropu.

Poljoprivreda & Proizvodnja hrane

Poljoprivreda je jedna od glavnih razvojnih oblasti privrede koja se ubrzava kroz subvencije crnogorske Vlade. Razvojni plan Crne Gore je usmjeren na maksimiziranje proizvodnje hrane za pokrivanje domaće potrošnje i potreba u turizmu.

Crna Gora ima sve kapacitete za proizvodnju različitih vrsta hrane. Prirodni resursi obuhvataju Jadransko more, Skadarsko jezero, brojne planinske rijeke i izvore pitke vode, mediteransku klimu, zetsku i bjelopavlićku ravnicu, planine. Na planinama u zaleđu jadranske obale, gde se mediteranska klima ukršta sa kontinentalnom, stvoreni su idealni uslovi za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda.

Crnogorski proizvodi koji se izdvajaju su maslinovo ulje, vino, izvorska mineralna voda, med, pivo, riba i plodovi mora, voće i povrće, suhomesnati proizvodi, mliječni proizvodi itd. Crna Gora ima veliki potencijal za rast i razvoj prehrambene industrije. Učešće poljoprivrednih proizvoda u spoljnotrgovinskoj razmeni raste zbog povećanja proizvodnje i izvoza, kao i rasta uvoza, kako bi se zadovoljila rastuća tražnja u sektoru turizma.

Trgovina & Transport

Najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori je izgradnja autoputa koji će trgovačku luku Bar na jugu Crne Gore i cijelu državu povezati sa evropskom mrežom koridora. Strateški, ovo je od velikog značaja za razvoj turizma, biznisa i trgovine u Crnoj Gori. Prva dionica autoputa koja povezuje Podgoricu sa Kolašinom otvorena je 13. jula 2022. godine.

Crna Gora ima dva međunarodna aerodroma, Tivat i Podgoricu, međunarodnu teretnu luku Bar, turističku luku za Kotor i nekoliko marina za mega jahte, jahte i jedrenjake – Porto Montenegro, Porto Novi, Luštica Bay, Marinu Budva itd.

Crna Gora

Investicije i poslovanje u Crnoj Gori

Infrastruktura i transport

Gdje investirati

Najbolje od Crne Gore